top of page
Vyhledat

Workshopy na konferenci: Umění ve zdraví, Zdraví v umění

Aktualizováno: 29. 9. 2023

V rámci konference projektu Umění ve zdraví, Zdraví v umění proběhnou praktické workshopy vedené našimi mezinárodními hosty.


Místo: CO.LABS a další partnerská místa dle specifikace workshopu


Termín: 11. října 2023



Výběr z workshopů:


Spočinutí v léčivé náruči teplé vody - Workshop Watsu® vodní terapie

11. října 2023, krytý bazén Modřice


8:00 – 16:00 hodin

2 termíny workshopů, přístup není bezbariérový


8:00 – 11:30 – registrace max. 8 osob


12:30 – 16:00 – registrace max. 8 osob


...ležíte na hladině, jste nadnášeni, plynete ve stavu beztíže, vnímáte pohyb vody, dech se vám prohlubuje, tíha vlastního těla mizí, máte pocit, že se vznášíte, stáváte se svobodnější, lehčí, volnější, vnímáte klid a bezpečí, které vám dává náruč, ve které ležíte, jste odevzdaní, bez vnímání času a prostoru, bez vnímání limitů fyzického těla, ztrácíte se v prázdnu, v ničem a zároveň jste ve všem…


Watsu® je individuální terapie praktikovaná v 34°C teplé vodě. Klient pohodlně leží na hladině. Je nadnášen díky páskům upevněným suchým zipem kolem nohou. Zbytek těla podpírá voda a sám terapeut, který současně tělo plynulými pohyby dostává do různých mobilizačních a protahovacích pozic. Klient může prožít hluboký a léčivý stav beztíže. Ti, kdo Watsu absolvovali, o něm často mluví jako o zážitku, pro jehož popis nenalézají vhodná slova.


Watsu® a další vodní terapie z něho odvozené mají velmi pozitivní vliv na tělesné, duševní a sociální zdraví člověka. Díky působení teplé vody, plynulým pohybům a vědomému doteku dochází ke stimulaci mnoha tělesných funkcí, snižuje se svalové napětí, tlak vody přirozeně stimuluje dýchací svaly, zvyšuje se vitální kapacita plic, navozuje se stav hluboké relaxace, což má pozitivní vliv na nervový systém, stimuluje se lymfatický systém, snižuje se pocit chronické bolesti, zvyšuje se celková pohyblivost a flexibilita jednotlivých kloubů, rychleji se regenerují a hojí tkáně po úrazech či v případě jakýchkoliv degenerativních či nervosvalových onemocnění. Narůstá pocit bezpečí, radosti, svobody a harmonie, důvěry v sebe i v život.

Watsu® patří v Evropě mezi uznávané rehabilitační metody. Technika se i po více než 35 letech neustále vyvíjí, tak jak se měníme i my díky současnému životnímu stylu. Watsu® se opírá o poznatky západní psychologie a fyzioterapie.


Lektorky:

Dita Linhartová

Registrovaná Watsu® instruktorka a terapeutka, prezidentka neziskové organizace Watsu for Health z.s., lektorka masáží. Dita přivedla vodní terapii Watsu® do České republiky. Nyní se ve spolupráci s Tomaszem Zagórskim prosazuje styl Watsu® zaměřený na správnou ergonomii pohybu a orientaci fyzioterapeutickým způsobem. Důležitou roli v jejím životním příběhu zahrálo závažné nervosvalové onemocnění člena rodiny, díky kterému se věnuje dobrovolnické činnosti v různých neziskových pacientských organizacích, které podporují dětské pacienty s nervosvalovým onemocněním. V tomto smyslu vede spolek Watsu for Health, který se zaměřuje také na podporu handicapovaných či jinak nemocných pacientů a o ně pečujících členů rodiny. Za tímto účelem Dita založila veřejnou sbírku Watsu® pomáhá.


Šárka Laura Tůmová

Registrovaná Watsu® terapeutka, lektorka Naam jógy, Harmonyum healing a kraniosakrální terapeutka. Ve své práci směřuje k většímu propojení těla skrze dotyk, pohyb, dech a zvuk a to jak ve vodě tak i na suchu. Je členkou neziskové organizace Watsu for Health z.s. a Mia Rose z.s., který se zaměřuje na pomoc s onkologicky nemocnými ženami. Vede lekce jógy i pro seniory a onkologicky nemocné pacientky.


Místo konání

Městská hala Modřice - krytý bazén

Benešova 274, 664 42 Modřice


Kontaktní osoba

Zuzana Morongová

Telefon 723 820 318


GILA WORKSHOP - Workshop pohybového a performativního umění pro ženy zralého věku

11. října 2023

CO.LABS, velký sál


9:00 - 11:30


Registrace 15 osob

Určeno pro ženy starší 55 let, přístup není bezbariérový

Workshop bude probíhat v anglickém jazyce a s překladem do češtiny.



Workshop se zaměřuje na pohybové a performativní umění pro zralé ženy. Klade důraz na objevování umělce v nás a využívá tvůrčí potenciál skrytý v každé ženě. Metoda GILA zaměřuje na přítomnost těla v prostoru.

Jméno ‚Gila‘, které v hebrejštině znamená věk, radost a objev, odráží ducha metody Gila s cílem oslavit stárnoucí ženské tělo v celé jeho půvabnosti a moudrosti.


Prostřednictvím improvizace a výzkumu těla budeme rozvíjet schopnosti uvědomování těla, smyslů a prostoru.

Workshop je vhodný pro ženy ve věku 60 a více let, které se chtějí zapojit do výzkumu těla, kreativních procesů a otevřít se tomuto uměleckému světu. Není nutná žádná předchozí praxe.


Lektorka

Galit Liss je nezávislá choreografka, umělecká ředitelka a zakladatelka projektu “Gila” - umělecké platformy věnované zralým ženám. V rámci svého uměleckého a sociálního programu Liss spolupracuje se staršími ženami, které nejsou profesionálními tanečnicemi. Její představení se zaměřují na fyziologickou estetiku zralého těla v současném tanci a byla uvedena na festivalech v Izraeli i v zahraničí.

Galit je také tvůrkyní a uměleckou ředitelkou "Školy pohybu a jevištního umění pro zralé ženy GILA", v rámci které realizuje praxi GILA - svou jedinečnou metodu vyvinutou na základě 15 let práce se starším tělem.

Galit je členkou Asociace izraelských choreografů. V roce 2022 Galit obdržela prestižní Rosenblumovu cenu za scénické umění od města Tel Aviv-Yafo.

Galit vystudovala magisterský obor umění na Akademii hudby a tance v Jeruzalémě a je absolventkou programu "Umělci pro sociální změnu" na Musrara škole fotografie. Vedle své umělecké práce Liss přednáší a prezentuje na setkáních umělců, kteří se zabývají tvůrčími procesy, spojením mezi uměním a společností, věnují se zpochybňování stereotypů a identity těla zejména v souvislosti se stárnutím.



Místo konání

CO.LABS kulturní centrum

velký sál

Kounicova 20

602 00 Brno


Kontaktní osoba

Petra Stránská

Telefon 732 764 747


Vlnění – hudební workshop

11. října 2023

CO.LABS, hudební zkušebna


9:00 – 17:00


Registrace 10 osob, je nutné vzít si s sebou sluchátka s Jackem (ne bezdrátová), bezbariérový přístup po dohodě


Inspirativní a interaktivní workshop, kde budeme pomocí elektronických hudebních nástrojů, běžných předmětů a rostlin objevovat sílu zvukových vln a jak mohou proměnit vnímání nás samotných i okolního světa. Naučíme se, jak tyto nástroje tvoří zvuky a jak je můžeme kombinovat pro vytváření jedinečných ne/hudebních kompozic.


Budeme prozkoumávat, jak hudba (skrze zvukové vlny a melodie) stimuluje naše smysly a povznáší naši náladu a naopak, jak hudba může sloužit jako prostředek k uvolnění napětí a zlepšení naší koncentrace.


Tento workshop je otevřený všem bez ohledu na úroveň hudebních znalostí či dovedností. Přijďte prozkoumat hudební svět z nové perspektivy a objevit spojení mezi zvukem, myslí a pohybem.


Lektorky

Nikol Strobach

Je lektorka a hudebnice, která posledních několik let působila v Brně. Natočila ve spojení s Bastl Instruments naučnou sérii YT videí "Patchení s Nikol", kde se zabývala základy modulárních syntezátorů, a z toho posléze i vznikla skupina Pink Noise, kterou založila. Společně se v ní s dalšími ženami učily hrát na všelijaké syntetizátory a sdílely spolu své hudební zkušenosti. To a spojení s pražskou Synth Library a Mary C jí otevřelo dveře do světa elektronické hudby a veřejného vzdělávání. Vedla mnoho hudebních workshopů a přednášek po celém světě (Superbooth, Moogfest, Synthposium, Knobs&Wires...). Nyní se věnuje kromě hraní, převážně učení dětí jak na hudebních workshopech, tak na animačních táborech a filmových festivalech.

Ve své tvorbě experimentuje s propojením rostlin a elektronických nástrojů. To tvoří nekonvenční hudební kousky inspirované zvuky přírody, které jsou organické a vždy závislé na vybrané rostlině. Je to vlastně taková společná řeč, ambientní propojení mezi lidským a rostlinným vnímáním ne/hudby.


Hana Lukaščíková

Hana pracuje pro Bastl instruments od roku 2015. Je členkou dívčího kolektivu Pink noise, který se soustředil na sebevzdělávání se syntezátory. Následně vedla spolu s Nikol Štrobachovou několik workshopů Úvod do modulárních syntezátorů v Synth library v Praze. Vedla také několik pájecích workshopů pro Bastl instruments. V Brně organizuje speciální akce - koncerty Bastl jam, které podporují začátečníky a experimentátory na elektronické hudební scéně.


Místo konání

CO.LABS kulturní centrum

hudební zkušebna

Kounicova 20

602 00 Brno


Kontaktní osoba

Petra Stránská

Telefon 732 764 747


Workshop Arteterapie


11. října 2023

CO.LABS, prostory kavárny


9:00 – 17:00

Registrace 15 osob, bezbariérový přístup po dohodě

Workshop bude probíhat v anglickém jazyce



BERU TĚ, JAK JSI

Umělecké setkání s Andreasem Mausem

Trénink - Kreslení - Pauza - Procházka


Andreas Maus vychází z hluboce pociťovaného vnitřního vzteku proti nacistickému režimu a strukturálnímu vyloučení marginalizovaných skupin v politických systémech a dává do souvislosti své vlastní zkušenosti se strukturálním násilím, které lidé s postižením stále denně zažívají.


Na workshopu Andreas Maus představí svou tvorbu a různé umělecké techniky. Ukáže nám jak je používá k vyjádření stresujících pocitů jako je hněv a smutek. Rituály jsou důležité pro uměleckou praxi Andrease Mause, zejména pro vlastní zklidnění a zachování zdraví.


Lektoři

Andreas Maus

Andreas Maus (*1964 v Kolíně nad Rýnem) kreslí od dětství. Od roku 2013 jeho kreslené knihy vznikají souběžně s malbou, sochou, kolážemi a texty. Od roku 2009 má ateliér v Kunsthaus KAT18 v Kolíně nad Rýnem, od roku 2019 se věnuje výhradně svému umění. Andreas Maus je vítězem Euward 8, který byl spojen s výstavou v Haus der Kunst v Mnichově 2021. Jeho uměleckou knihu „Anne Frank“ nedávno zakoupila Sbírka současného umění Spolkové republiky Německo.


Jutta Pöstges

Jutta Pöstges je uměleckou ředitelkou německého uměleckého prostoru a ateliéru Kunsthaus KAT18 www.kunsthauskat18.de, který vytváří podmínky pro uměleckou tvorbu jedinců s nálepkou "handicapovaní umělci" a dlouhodobě se snaží pozitivně ovlivňovat rétoriku a společenskou stigmatizaci spojenou s pojmem "handicap/postižení". V roce 2021 obdržela Jutta Pöstges kulturní cenu města Kolína nad Rýnem v kategorii "Kulturní manažerka roku".


Místo konání

CO.LABS kulturní centrum

prostory kavárny

Kounicova 20

602 00 Brno


Kontaktní osoba

Petra Stránská

Telefon 732 764 747


Workshop Dance Well


11. října 2023

CO.LABS, taneční studio


9:00 – 17:00

2 termíny workshopů, přístup není bezbariérový


9:00 – 12:30 – registrace max. 8 osob, určeno pro taneční profesionály a osoby seniorního věku


13:30 – 17:00 – registrace max. 8 osob, určeno pro taneční profesionály a osoby seniorního věku


Dance Well – pohybová terapie pro všechny Dance Well čerpá z ozdravné síly tance pro všechny, bez ohledu na věk a pohybové omezení. Podporuje profesní rozvoj tanečních umělců, kteří se věnují tanci pro lidi s Parkinsonovou chorobou a dalšími pohybovými poruchami. Experimentuje s tanečními postupy na základě výměny zkušeností napříč Evropou – partnery projektu podpořeného z programu Kreativní Evropa jsou vedle Tance Praha taneční organizace v Hamburku, Roubaix, Paříži, Vilniusu, lídrem je italské Bassano del Grappa s nedocenitelnými zkušenostmi. Potenciál inovativních přístupů v dopadu na celospolečenský well-being a sociální soudržnost analyzují italské výzkumné instituce z Turína a Benátek. Tým profesionálních umělců vyškolených v rámci mezinárodního projektu Dance Well tvoří: Cécile da Costa, Bára Látalová, Hana Polanská, Markéta Vacovská a Roman Zotov Mikshin. Dva z nich se podělí o cenné zkušenosti z mezinárodního školení i praxe.


Lektoři:

Markéta Vacovská

Markéta Vacovská je absolventkou Akademie múzických umění v Praze, na které v roce 2012 získala magisterský titul v oboru nonverbálního divadla. Jeden rok také studovala pantomimu na škole v Paříži. Po celou dobu studia fyzického divadla však neztratila zájem o tanec, ke kterému ji to táhlo již od dětství. Většinu své profesionální kariéry taneční umělkyně na volné noze spolupracuje se soubory fyzického, vizuálního a tanečního divadla.

Její praxe se skládá ze současného tance, jógy, butó, somatických praktik, taneční improvizace, ale i seberozvojových aktivit. Lidské tělo vnímá jako nekonečnou krajinu, v níž se abstraktní setkává s figurativním, skutečné s imaginativním a intimní s performativním. Klíčová slova její praxe jsou komunita a síťování, inkluze, učební proces, tanec jako silný nástroj sociální práce, křehkost a síla zároveň, sdílení, setkávání a v neposlední řadě samotný tanec.


Roman Zotov Mikshin

Od 12 do 15 let se Roman Zotov-Mikshin profesionálně věnoval společenskému tanci, poté vstoupil do street dance souboru a zároveň se začal věnovat DJingu.Po přestěhování z Ruska do Čech vystudoval obchodní management na Vysoké škole ekonomické v Praze.V roce 2012 započal studia na taneční Konzervatoři Duncan centre, kde dva roky po absolutoriu, v roce 2016, začal i učit.Od roku 2020 je certifikovaným učitelem jógy a zaměřuje se na rozvoj svého vzdělání v taekwondu.V posledních letech spolupracuje s experimentálním divadlem Spitfire Company.Je spoluzakladatelem Ferst Dadler, uměleckého souboru věnujícímu se převážně experimentálnímu a současnému umění a performance. Jádrem jeho praxe je inkluze, demokracie a nahodilost. Na těchto základech stojí i všechna představení Ferst Dadler, na kterých se autorsky podílel, jejichž záměrem je poskytnout účastníkům prostor a další podmínky pro bytí a společnou kreativitu, bez ohledu na úroveň jejich vzdělání v umělecké oblasti. Klíčová slova jeho praxe jsou představivost, redefinování, zaujatost a respekt.


Místo konání

CO.LABS kulturní centrum

taneční studio

Kounicova 20

602 00 Brno


Kontaktní osoba

Petra Stránská

Telefon 732 764 747



Na všechny workshopy je nutné je zaregistrovat prostřednictvím tohoto formuláře. Workshopy mají omezenou kapacitu, doporučujeme si své místo předem zarezervovat.

Přihlášení na workshopy formou formuláře je závazné!

V případě, že se workshopu po přihlášení nebudete moci zúčastnit, prosíme o oznámení této skutečnosti na e-mail: barbora@vizetance.org


 


Konferenci pořádá Vize tance, z. s. a jejím spolupořadatelem je Magistrát města Brna.

Akce se koná díky finanční podpoře Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury.


bottom of page